Zahvalnost uvijek pronađe put do svog heroja

Poštovani Crveni križ/krst u Tuzli ♥️

Željele bismo vam ovim putem izraziti ogromnu zahvalnost za svu pomoć i razumijevanje koje nesebično pružate vašim članovima programa njege u kući za starija lica. Pored kvalitetnih usluga korisnicima vi istovremeno pružate i utjehu i rješenja nama djeci vaših članova u dijaspori, rasutu po svijetu daleko od našeg rodnog grada Tuzle i Bosne i Hercegovine. Tu bol, brigu i tugu ne bismo nikome poželjele 💔😢

Moja sestra i ja već dugo godina živimo u Švedskoj daleko od naših roditelja koji sa svakim danom imaju sve veću potrebu za brigom i njegom. Naša mama je 90 % invalid i korisnik Programa njege i pomoći od 2017 godine. Tata je periodični korisnik,  na primjer u toku postoperativnog oporavka u kući prije par mjeseci.

U toku ovih godina se puno toga izdešavalo. Mnoge brige, bolesti i razna iskušenja. Na primjer Corona pandemija kada nismo imale mogućnost doći u Tuzlu i pomoći roditeljima. Crveni križ je bio tu da pomogne našoj mami u toj teškoj situaciji. Mama je odležala težu varijantu Corone i njegovatelji Crvenog križa je mnogo doprinijeo njenom oporavku. Toliko profesionalnosti, kompetencije i stručnosti je teško pronaći na jednom mjestu. Odgovorna medicinska sestra Jasmina Musić uvijek pronađe izlaz iz nastalih problema i mnogih neočekivanih situacija koje traže brza i stručna rješenja. Program za njegu u kući drži izuzetno visok nivo znanja, profesionalnosti, odlične organizacije, fleksibilnosti,

humanosti i ljudske topline.

Puno sreće i uspjeha u daljem radu i da još puno godina našoj mami, kako to ona kaže “otvorite vrata i olakšate i uljepšate dan” 🍀💕

Hvala Vam što postojite, anđeli čuvari naših najmilijih 🕊💗

Pregršt zagrljaja od porodice Ostojić 🌸

Iz Budžeta Grada Tuzla izdvojeno 200.000,00 KM za podršku realizaciji programa njege i pomoći u kući

U februaru mjesecu 2021. godine Crveni križ grada Tuzla potpisao je Ugovore o dodjeli i načinu korištenja sredstava iz Budžeta Grada Tuzla sa Službom za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla.

Realizacijom ovog programa, te stalnim radom na poboljšanju kvalitete rada naših zaposlenika angažovanih u Centru za njegu i pomoć u kući,  nastojimo olakšati svakodnevni život starijim, iznemoglim osobama u toplini njihovih domova.

U programu njege i pomoći u kući angažovano je ukupno 18 njegovatelja/ica i jedna medicinska sestra koja je ujedno i Odgovorna sestra u Centru za njegu i pomoć u kući.

Zahvaljujući podršci i razumijevanju Gradske uprave, Gradskog vijeća i Gradonačelnika Grada Tuzle, uspjeli smo za proteklih sedam godina od Projekta, uspostaviti sistem, na način da se ove aktivnosti od početka 2021. godine finansiraju iz Budžeta Grada Tuzle u visini od 200.000,00 KM i dijelom od pomažuće članarine korisnika Programa.

Njega i pomoć u kući – od Projekta do sistemskog rješenja

Crveni križ u Tuzli još od 2013. godine, uz podršku Švicarskog Crvenog križa, a od 2017. godine i Grada Tuzle, realizira program njege i pomoći u kući. Po uzoru i pozitivnu praksu iz Tuzle isti ovakav program, nakon dvije godine počeo se realizovati u Lukavcu i Živinicama, a od ove godine i na području općine Kalesija.

U Crvenom križu grada Tuzle, Program se realizuje u 33 mjesne zajednice i do sada je kroz isti obuhvaćeno oko 800 korisnika, članova Crvenog križa. U realizaciji programa svakodnevno sudjeluje 18 zaposlenih njegovatelja/ica i jedna odgovorna medicinska sestra. Na mjesečnoj bazi redovno se, u saradnji sa našim volonterima, u mjesnim zajednicama, obilazi oko 180 članova. Naš cilj je da osobama treće životne dobi pružimo potrebnu pomoć i uljepšamo im boravak u vlastitom domu. Pravilnikom o pružanju njege i pomoći Crvenog križa, predviđeno je čak 40  vrsta njege ili pomoći koje na razne načine pomažu da svakodnevnica starih, bolesnih i iznemoglih osoba bude što ljepša i sadržajnija. Zahvaljujući podršci Švicarskog Crvenog križa ali i razumijevanju Gradske uprave, Gradskog vijeća i Gradonačelnika Grada Tuzle, uspjeli smo za proteklih sedam godina od Projekta, uspostaviti  sistem, na način da se ove aktivnosti od početka 2021. godine finansiraju iz Budžeta Grada Tuzle i dijelom od pomažuće članarine.

Naš cilj je, da se sadržaj Programa unaprijedi, te da sa ovim aktivnostima budemo prisutni u svih 40 mjesnih zajednica na području grada Tuzle.

Pravilnik-pomoć-i-njega-u-kući-DCK-BiH

Superheroji bez plašta

Kada spomenemo Superheroje često mislimo na misteriozne likove sa kojima odrastamo tokom djetinjstva ili koje gledamo kao junake crtanih filmova, ali nikada ne pomislimo da su ti superheroji svuda oko nas i da oni zaista postoje.

Oni ne pričaju puno, oni naprosto djeluju u  ovom vremenu velikog straha od nevidljivog neprijatelja i neizvjesnosti. Usmjeravali su pažnju na one male dragocjene trenutke kako bi našim sugrađanima izmamili osmjeh na lice i učinili da barem malo povjeruju da će zbog cijele ove situacije svijet postati bolje mjesto.

Kao vojska na prvoj liniji odbrane,  svu svoju snagu usredočili su na to da budu HUMANI, NEPRISTRASNI, NEUTRALNI, NEZAVISNI, DOBROVOLJNI, JEDINSTVENI I UNIVERZALNI.

To su naši stvarni nevidljivi superheroji –njegovateljice  i njegovatelji programa Njege i pomoći u kući Crvenog križa grada Tuzla.

“Human čovjek sigurno će se odlikovati vrlinom junaštva. Ipak, svaki hrabar čovjek treba da se odlikuje humanošću”
                                           Konfučije

Sastanak Mirel Mira Jelena Jasmina enida

Rad osoblja u programu Njege i pomoći u kući ocjenjen najvišom ocjenom

Zahvaljujući na podršci koju su nam pružili u realizaciji projekta Njega i pomoć u kući od 2013. godine pa do danas sa punim srcem smo ugostili predstavnike Švicarskog Crvenog križa iz Berna gosp. Michael Kramera, šefa ŠCK za međunarodnu saradnju i gđicu. Sophie Hirsig, program koordinatoricu za BiH i gđu. Mihelu Hinić, direktoricu Švicarskog CK u Tuzli.

Radnom sastanku su prisustvovali njegovatelji angažovani u programu njege kao i sekretar  Crvenog križa Tuzla gosp. Sead Hasić. Na spomenutom sastanku   zaključeno je, da je Crveni križ grada Tuzla jedan od pozitivnih primjera kako treba razvijati programe u lokalnoj zajednici te da će naša iskustva u realizaciji ovog programa poslužiti kao primjer drugim organizacijama.

U toku posjete delegacija Švicarskog Crvenog križa  je obišla i korisnike Centra za njegu i pomoć u kući nakon čega su imali samo riječi pohvale za rad i uspjeh njegovatelja na terenu te da je  zadovoljstvo naših korisnika govori koliko posvećujemo pažnju  brizi i njezi  starijih osoba a sve u cilju poboljšanja kvalitete života u vlastitom domu.  Zahvaljuemo se Švicarskog Crvenom križu za podršku radu Centra za njegu i pomoć u kući i ukazano  povjerenje koje traje već 7 godina. sastanak donator1 sastanak donator2 sastanka donator

Sastanak sekretara i odgovornih medicinskih sestara

Dana 10.2.2020. godine održan je sastanak sekretara i odgovornih medicinskih sestara organizacija Crvenog križa sa područja Tuzlanskog kantona koje provode Program njege i pomoći u kući.

Crveni križ grad Tuzla je prva organizacija koja je započela sa realizacijom projekta Njega i pomoć u kući 2013. godine nakon čega se program proširio na još 4 organizacije  Crvenog križa i to  Crveni križ Lukavac, Crveni križ Živinice, Crveni krst Doboj i Crveni krst Šamac.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Švicarskog Crvenog križa iz Berna  gđica. Sophie Hirsig, program koordinatoricu za BiH, gđa. Mihela Hinić, direktorica Švicarskog Crvenog križa u Tuzli, Sarafina Vilušić i Jasmina Nakić  – koordinatorice projekta Zdravlje i starenje, sekretari Sead Hasić  – Crveni križ grada Tuzla, Mustafa Osmanović –  Crveni križ Lukavac, Nermin Aljić –  Crveni križ grada Živinice, Danica Radulović – Crveni krst Šamac, Mihajlo Arsenić  – Crveni krst Doboj kao i odgovorne medicinske sestre iz spomenutih organizacija. Cilj sastanka bila je prezentacija postignutih rezultata u dosadašnjoj implementaciji projektnih aktivnosti  te diskusija i iznalaženje rješenja za sistemsko uređenje programa Njega i pomoć u kući.

Važno je napomenuti da je  Švicarski Crveni križ od 2013. do 2017. godine finansirao  projekat Njege i pomoći u kući u potpunosti do su se 2017. godine lokalne zajednice uključile u podršku programu. Moramo naglasiti da je Grad Tuzla za realizaciju projekta za 2017. godinu izdvojio 25.000,00 KM, 2018. godine 50.000,00 KM , 2019. godine  65.000,00 KM i za realizaciju programa u 2020. godini 85.000,00 KM.

“Kod kuće je najljepše”

sastanak sekretari1 sastanak sekretari2 sastanak sekretari3

sastanak sekretari

Uvijek u službi građana

U prostorija Crvenog križa/krsta grada Tuzla u okviru redovnog sastanka njegovatelja Centra za njegu i pomoć u kući dogovarana je podjela higijenskih paketa, pelena i posteljine korisnicima programa njege i pomoći u kući kojima je ovakva vrsta  pomoći neophodna. Pomoć je planirana za 60 porodica, a obezbjedili smo zahvaljujući Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i povratak  TK kroz projekat ” Kod kuće je najljepše”. Cilj projekta je doprinjeti poboljšanju kvaliteta života starijih osoba na područiju grada Tuzla u njihovom vlastitom domu. Ovakav vid pomoći koji se implemantira u okviru programa njege i pomoći u kući provodi se od 2018. godine u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku i povratak TK. Pored higijenskih paketa, pelena i posteljine koji su neophodni za svakodnu brigu i njegu starijih, iznemoglih i bolesnih osoba, uspjeli smo obezbjediti i  65 tona ogreva za zimu. Također smo objezbjedili 6 porodica sa prehrambenim namirnicama te na ovaj način poboljšalji kućni budžet svim korisnicima koji imaju minimalna novčana primanja ili su u stanju socijalne potrebe. Zahvaljujemo se Ministrastvu za rad i socijalnu politiku i povratak  TK koji je prepoznao naš rad, trud i zalaganje a sve u cilju poboljšanja života osobama u stanju socijalne potrebe.

sastanak sastanak1 sastanak2 sastanak3

 

Baš je prava stvar u životu doživjeti stotu

Kada pitate nanu Murtu koliko ima godina, ona se samo nasmije, a u očima zablista sjaj dvadesetogodišnjakinje. Lice puno bora, duša puna ljubavi, srce puno sreće. Ponekad pamet malo stane da razmisli ali uvijek se vrati u pravo vrijeme i kad zatreba. Noge već od davno neslušaju ali služe da idu pravim putem. Kosa sijeda takva je u modi i baš joj lijepo stoji. To što je  sijeda kosa nisu samo godine koje su prošle nego su dokaz da ja još uvijek postojim.  Zadovoljsto nam je reći  da u našem programu  Njege i pomoć u kući imamo osobu našu nanu Murtu koja je doživjela 100-tu godinu života u vlastitom domu uz brigu i  njegu njegovatelja Crvenog križa/krsta grada Tuzla. Sretan  100-ti rođendan našoj dragoj nani Murti, puno zdravlja, sreće i ljubavi želi ti osoblje Crvenog križa/krsta grada Tuzla.

Prija vam jabuka i Eva i grijeh al’ bore, bore vam prave suze i smijeh učite jogu, zen, čuvajte nerve, kosu, zube, ten. Pazite srce, pluća, holesterol. Doživjeti stotu nije baš lako ali uz pomoć njegovatelja Crvenog križa/krsta grada Tuzla sve je moguće. Unosimo radost u vaše domove i zajedno gradimo snagu humanosti.

murta 1
murta 2 murta 3 murta 4

PREPORUKE ZA PREVENCIJU NASTANKA DEKUBITALNIH RANA – Vodić za porodicu

Šta su dekubitalne rane/dekubitus?

Dekubitus je lokalno oštećenje kože ili potkožnog tkiva nastalo zbog sila pritiska i trenja ili njihovom kombinacijom.

Šta su dekubitalna mjesta?

Dekubitalna mjesta su mjesta koja su najviše podložna nastanku dekubitalnih rana.

2

1

 

Koji faktori doprinose nastanku dekubitalnih rana?

Najvažniji faktori koji doprinose nastanku dekubitalnih rana su: oštećena senzorna percepcija bolesnika, vlažnost kože, neaktivnost i smanjena pokretljivost bolesnika u krevetu, te neadevatna prehrana prehrana.

Kako smanjiti učinak navedenih faktora?

Osobe koje imaju oštećenu senzornu percepciju ne mogu osjetiti bol, pritisak, pa ih je potrebno napominjati da mijenjaju položaj ili im pomoći da promijene položaj ukoliko ne mogu sami to učiniti. Intervali u komse vrši okretanje treba se prilagoditi osobi, a uobičajeno je to svaka dva sata. Dodatno smanjenje pritiska se postiže primjenom: antidekubitalnog dušeka, pjenaste gume, jastuka punjenih zrakom, te vodenog kreveta. I osobe koje primjenjuju neko od pomagala koje smanjuje pritisak moraju redovno mijenjati položaj. Na fotografijama su prikazani neki od položaja koji smanjuju pritisak na dekubitalna mjesta i tako smanjuju rizik nastanka dekubitalnih rana.

3 4 5

Preporučujemo

  • da se  svakodnevno pregledaju dekubitalna mjesta i tražiti znakove dekubitalne rane. Već je i pojava samog crvenila kože znak za brigu, a ukoliko se pojave plikovi ili dođe do prekida kontinuiteta kože, obavezno tražiti ljekarsku pomoć! Kožu održavati čistom i suhom.

 

  • Za čišćenje kože koristiti mlaku vodu, neutralne sapune, te meko posušivanje (tapkanjem mekanom tkaninom). Izbjegavati upotrebu nadražujućih supstanci, te supstanci koje zatvaraju pore: masti, paste i puder.

 

  • Za poboljšanje cirkulacije za masažu može korititi bilo koja vrsta kreme npr. nevenova krema/mast, losioni za tijelo, dječija ulja za kožu, također  se može koristiti mlak rastvor razblaženog medicinskog alkohola i hranljive kreme. Kod osoba koje ne mogu kontrolirati mokrenje i/ili defekaciju, u cilju sprječavanja vlaženja kože, preporučuje se plasiranje urinarnog katetera i redovno mijenjanje pelene. Imati na umu da urinarni kateter predstavlja dodatni rizik za razvoj dekubitalnih rana, pa kod osoba kojima je plasiran, treba voditi računa o položaju katetera.

 

  • Ishrana mora biti uravnotežena i bogata vitaminima A i C s obzirom da prekomijerna tjelesna masa kao i pothranjenost predisponiraju nastanak dekubitalnih rana, a vitamini djeluju protektivno. Vitamin A se nalazi u ribljem ulju, jetrima, bubrezima, maslacu, jajima, mliječnim proizvodima, mrkvi, špinatu, paradajzu, narančama, kajsijama, a vitamin C  sadrže: naranče, mandarine, grejp, limun i tamnozeleno lisnato povrće. Fizikalna terapija ima povoljan učinak u prevenciji dekubitalnih rana.

Odvojite par minuta vašeg vemena i uradite procjenu rizika nastanka dekubiltanih rana ukoliko imate bolesnika u vašem domu.

Bradenova skala1-page-001

Zlatna riječ gvozdena vrata otvora

Danas je u ured Crvenog križa/krsta grada Tuzla stiglo pismo zadovoljne porodice Lukić  čiji član koristi njegu i pomoć u kući Crvenog križa grada Tuzla. Pismo je samo još jedan od dokaza koliko su naši pomažući članovi zadovoljni sa našim radom. Zahvaljujemo se porodici Lukić na ukazanom povjerenju, a naš tim neumornih njegovatelja će svojim daljnjim radom i trudom opravdati svoje postojanje.  U nastavku možete pročitati jedan djelić divnih riječi zahvalnosti.

“Drago mi je da postoji ovakva ustanova koja može bar donekle da olakša bolest i njegu. Vaše uposlenice nikad nisu došle bez osmijeha na licu i da su stvarno uvijek imale neku lijepu riječ”

“Drago mi je što postoji Crveni križ i što smo i mi jednim dijelom dio njega”

“Želim svima da se zahvalim na ljubaznosti i razumjevanju koje ste pružili”

20190729_141744