Donacije

Crveni križ/krst grada Tuzla je 2013. godine uz stručnu i finansijsku podršku Švicarskog Crvenog križa započeo sa implementacijom pilot projekta „Njega i pomoć u kući“. Kao preduslov za ovu vrstu djelatnosti bilo je potrebno osnovati Centar za pružanje njege i pomoći u kući. Osoblje Centra pruža njegu i pomoć starijim, bolesnim i iznemoglim licima ali i hronično bolesnim mlađim osobama kojima je pomoć potrebna kako bi što duže ostali u toplini svoga doma.
Centar za njegu i pomoć u kući je u novembru 2013. godine imao samo 9 korisnika i dvije uposlene njegovateljice, a danas tri godine nakon implementacije Projekta Centar ima preko 100 korisnika kojima njegu i pomoć u kući pruža 9 uposlenih njegovateljica i jedna medicinska sestra.Vidan je napredak Centra koji pokazuje opravdanost postojanja na području grada Tuzla. Imajući u vidu da finasijska podrška Švicarskog Crvenog križa prestaje sa krajem decembra 2016. godine a sredstva koja se dobiju sufinansiranjem od strane građana su nedostatna za održivost projekta, nameće se potreba iznalaženja dodatnih finansijskih sredstava za održivost istog. Na ovoj stranici možete razmotriti mogućnost da uzmete učešće u održivosti Projekta i konkretno pomognete nekom od naših sugrađana.
Vi možete pomoći u tome da poboljšate uslove života starijih i nemoćnih osoba i to:

  • Ugovaranjem njege i pomoći u kući za konkretnu osobu
    Ukoliko znate nekoga kome želite platiti njegu i pomoć u kući, mi ćemo sa vama sačiniti Ugovor o pomaganju razvoja njege i pomoći na ime i prezime osobe kojoj želite pomoći.
  • Donacija za funkcionisanje Centra

Ukoliko želite pomoći rad samog Centra ili svojom donacijom pomoći da se nekome njega i pomoć sufinansira u vidu pomažuće članarine, možete uplatiti donaciju na žiro račun Centra za njegu i pomoć u kući. Kako biste bili sigurni da vaš novac ide u svrhu koju želite, prilikom uplate možete naznačiti jednu od opcija:

  • Naznaka „za Centar“ ukoliko donirate Centru ili
  • Naznaka „za korisnika“ ukoliko donirate da se vaša donacija rasporedi za su/finansiranje njege i pomoći u kući osobama slabog imovinskog stanja.
    Prosječni mjesečni troškovi/pomažuća članarina za jednog korisnika kojeg njegovatelji/ce obilaze 2 sata dnevno iznose cca 150, 00 KM.

Vjerovatno Vam je poznato da donacijama za humanitarne svrhe (Zakon o porezu na dobit FBiH, Službene novine broj 97/07, član 11. stav 2.) također možete ostvariti porezne olakšice za dobit koju vaše preduzeće i privredno društvo ostvari, te tako zaista pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ukoliko se odlučite na saradnju stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije.
Vaše učešće u sufinansiranju Projekta omogućit će dostojanstvenu starost jednom od stanovnika grada Tuzla.

uplatnica